Payroll en ZZP er

Payroll en ZZPerMaak je als onderneming gebruik van een ZZP-er (Zelfstandige Zonder Personeel) dan is inzet van payroll een mooie optie zijn voor deze doelgroep. Een ZZP-er heeft altijd een geldige VAR verklaring nodig. Een VAR verklaring staat voor Verklaring Arbeids Relatie. Deze verklaring is maximaal 1 kalender jaar geldig en vangt aan vanaf het begin van een kalenderjaar.

Naast deze VAR krijgt de ZZP-er ook te maken met de BTW en IB. En de ZZP-er moet zelf zorg dragen voor de verzekeringen. Vaak realiseren ze niet wat er allemaal bij komt kijken wanneer zij voor deze constructie kiezen. Vooral de belastingdienst stelt een aantal eisen aan deze groep die werkt via deze constructie.

Hierdoor loopt een onderneming het risico dat de inzet van een ZZP-er wordt aangemerkt als een fictieve dienstbetrekking. Eventuele boetes en afdrachten van sociale lasten en loonheffing komen dan voor rekening van u als opdrachtgever omdat u als werkgever wordt gezien.

Wanneer u kiest voor contract management ten aanzien van opvolging van deze ZZP inzet kan dat ontzorgen en kan een payroll organisatie alle risico’s rondom deze inzet uit handen nemen. Zo kan er controle tav de VAR plaats vinden en kan er een contract worden opgesteld met de ZZP-er. Daarbij kan dan een payroll organisatie zorg dragen voor vrijwaring zodat er voorkomen kan worden dat er boetes en naheffingen kunnen optreden vanuit de fiscus.

De informatie over de Payroll en ZZP er op deze pagina is met zorg samengesteld hierbij proberen we nieuwe informatie zo snel mogelijk te verwerken. Indien iets op deze pagina niet klopt of onvolledig is horen we dat graag. Aan de getoonde informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
(Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 26 juli 2015 )
[csbshare]